Phoropters

Ultramatic RX Master phoropter

 • Uiterst nauwkeurig
 • Optische kwaliteit
 • Betrouwbaar

SightChek digitale phoropter

 • Snel en eenvoudig
 • Gebruiksvriendelijk
 • Nauwkeurig en efficiënt

VRx phoropter (met en zonder prisma)

 • Nauwkeurige bediening en controle
 • Compact formaat
 • Snelle en stille werking

Manuele en automatische phoropters

 • Kom tot een optimaal brilrecept
 • Eenvoudig een subjectieve refractie
 • Zowel manuele als automatische versies

In ziekenhuizen worden phoropters veelal gebruikt door TOA’s en optometristen tijdens het vooronderzoek. In de volksmond wordt een phoropter ook nog wel eens een refractor genoemd. Een phoropter is eigenlijk niets meer dan een hele grote bril met heel veel verschillende glaasjes. Door middel van deze glaasjes kan een oogarts, optometrist of TOA bepalen welke brilsterkte een patiënt nodig heeft. Het is hierbij van belang dat de patiënt heel goed antwoord kan geven op vragen van de specialist.

Wat doet een phoropter?

Onderzoek met een phoropter wordt subjectieve refractie genoemd. Normaliter wordt voorafgaand aan een subjectieve refractie eerst een objectieve refractie uitgevoerd door middel van een automatische refracto-keratometer. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat een patiënt de objectieve waardes, in het dagelijks leven, als prettig ervaart. De sterktes die uit de objectieve refractie komen worden vervolgens in de phoropter geplaatst, waarna de subjectieve refractie volgt.

Subjectieve refractie

De patiënt zal tijdens deze subjectieve refractie naar een visusscherm kijken, waar letters of cijfers in verschillende groottes te zien zullen zijn.  De specialist zal altijd monoculair beginnen met meten. Dit betekent dat één oog wordt afgedekt doormiddel van een zwart glaasje in de phoropter. Logischerwijs wordt er begonnen met het rechteroog en zal het linkeroog dus afgedekt worden. Vervolgens worden er allemaal verschillende glaasjes voor het rechteroog geschoven, waarbij de patiënt per glaasje moet aangeven of de letters slechter of beter te zien zijn. Uiteindelijk zal dit resulteren in een refractiesterkte voor het rechteroog. Hierna zal hetzelfde gedaan worden voor het linkeroog. Ook voor het linkeroog zal er uiteindelijk een refractiesterkte uitkomen.

Nadat beide ogen afzonderlijk van elkaar zijn gemeten, zal er nog een binoculaire meting plaatsvinden. Nu zullen beide ogen samen kijken en kan de refractiesterkte mogelijk nog iets veranderen. Uiteindelijk zal dit resulteren het juiste refractiesterktes. Deze refractiesterktes zal de specialist meegeven aan de patiënt. Dit staat beter bekend als een brilrecept. Hiermee kan de patiënt naar een opticien gaan voor een bril of lenzen. Soms het is mogelijk dat de opticien deze sterktes nogmaals gaat controleren, dit wordt dan geadviseerd door de oogarts.

Zowel manuele als automatische phoropters bij MediVision

Phoropters zijn te verkrijgen in een manuele en automatische uitvoering. MediVision kan nagenoeg alle phoropters leveren, installeren en onderhouden. Het is mogelijk om de phoropters te koppelen met een autorefracto-keratometer, lensmeter en de verschillende elektronische patiënten dossiers (EPD). MediVision voorziet elk ziekenhuis van de juiste diagnostische apparatuur, waarbij service en kwaliteit uiterst belangrijk zijn.