Funduscamera

FC-161

  • Hoog comfort voor de patiënt
  • Eenvoudige reiniging
  • Verwijderbare kussens

Maak zeer gedetailleerde opnamen van het oog met een goede funduscamera

  • Range aan hoogwaardige funduscamera's
  • Mydriatisch of niet-mydriatisch
  • Ook voor FAG en FAF

Eigenlijk is een funduscamera niet meer dan een speciale digitale camera die foto’s maakt van het netvlies, de macula, de oogzenuwen en de bloedvaten in het oog. Fundus fotografie wordt in de volksmond ook wel een oogfoto genoemd. Deze oogheelkundige screening wordt onder andere gebruikt om de netvlies in kaart te brengen bij bijvoorbeeld diabetische retinopathie. Nadat de foto is gemaakt bepaald een oogheelkundig specialist of er netvliesafwijkingen zijn om bij eventueel positieve uitslag een behandelplan te maken.

Er zijn op de markt meerdere methodes mogelijk om de netvlies in kaart te brengen maar een funduscamera heeft net dat eenvoudige manier om in één foto alles in een goed overzicht laat zien.

Een mydriatische of een niet-mydriatische funduscamera?

Er zijn meerdere soorten funduscamera’s op de markt verkrijgbaar. Zo zit één verschil in de screening die mydriatisch, afgekort MYD, en non-mydriatisch, of NON-MYD, plaats kan vinden. Mydriatisch is een ander woord voor pupil verwijdend, vaak doormiddel van druppels.

Het verschil tussen beide types is dat een niet-mydriatische funduscamera, waarbij pupilverwijding dus niet nodig is,  gebruik maakt van de reflecterende eigenschappen van het netvlies om details weer te geven en afbeeldingen op te slaan. Deze techniek is  beter dan het gebruik van een spleetlampen en andere veelgebruikte gereedschappen. Ook biedt het een brede hoek van het gerichte netvlies en heeft deze verschillende filters om uit te kiezen met het oog op beeldverbetering.

Hierdoor wordt bijgedragen aan een vroege detectie en bewaking van een aantal ernstige oogziektes, zoals maculaire degeneratie, glaucoom, hoge bloeddruk, schade veroorzaakt door multiple sclerose en diabetische retinopathie.

Fluorescentie Angiografie (FAG)  en Fundus autofluorescentie (FAF)

Een funduscamera kan ook worden gebruikt voor specifieke onderzoeksmethoden van het achterste deel van het oog.  Fluorescentie Angiografie (FAG) is een onderzoeksmethode waarmee de oogarts afwijkingen aan de bloedvaten en de verschillende lagen van het netvlies kan vaststellen. Hierbij worden speciale kleurstoffoto’s gemaakt, waarbij een kleurstof in de aderen wordt ingespoten. Door het gebruik van verschillende filters en camera-instellingen is het mogelijk zeer gedetailleerd foto’s te maken van de binnenkant van het oog.

Daarnaast is het FAF onderzoek, afkorting voor Fundus autofluorescentie, een methode om het terugvallend licht van het netvlies te meten. Autofluoresenctie betekend dat er spontaan licht van een bepaalde golflengte uit het oog komt en met een apparaat wordt gemeten. Deze autofluorecentie wordt veroorzaakt door het lipofuscine in het RPE-blad. Dit RPE-Blad is de buitenste laag van het netvlies. Het FAF-onderzoek geeft informatie over het metabolisme en de functie van -het RPE-blad.

Waarom de funduscamera’s van Laservision Instruments BV?

Met trots zijn wij de dealer van Canon apparatuur welke sinds 1976 toonaangevend op het gebied van innovatie op het gebied van oogheelkundig diagnostisch apparatuur ontwerp. We willen de patiëntenzorg verbeteren door de onderzoek tijden te verkorten en de efficiëntie te verbeteren, wat resulteert in een patiëntvriendelijkere ervaring. Canons uitgebreide lijn van oftalmologische diagnostische apparatuur omvat optische coherentietomografie en geavanceerde digitale retinale beeldvorming, evenals bijbehorende intuïtieve besturingssoftware.

Voor de juiste advies wat betreft de camera’s staan wij graag als specialistische oogheelkundig team voor u klaar.